De startcondities (1 ster)

U bent hier

De startcondities (1 ster)

1. Fairtrade koffie

De consumptie van uitsluitend gelabelde Fairtrade koffie is een conditio sine qua non om een award te verwerven. Koffie is hét volumeproduct bij uitstek in hogescholen en universiteiten. En volume betekent impact. Daarom geeft de consumptie van Fairtrade koffie meteen recht op de eerste ster, het bewijs van een radicaal engagement.

Let wel:

De award wordt enkel uitgereikt aan een school in zijn geheel, niet aan aparte afdelingen.

Om scholen met een centrale en decentrale aankooppolitiek voor koffie op een gelijke basis toegang te verlenen, geldt de volgende regel:

  1. Scholen met een centrale aankooppolitiek consumeren 100% Fairtrade koffie, in vergaderingen, op de afdelingen, de studentenrestaurants en in automaten.
  2. Scholen met een decentrale aankooppolitiek consumeren 60% van het totale aangekochte koffievolume Fairtrade en evolueren in een periode van 5 jaar naar 100% Fairtrade consumptie.

Alle info over Fairtrade koffie.

2. Deelname aan infosessie

Een interne verantwoordelijke voor het Fairtrade engagement neemt deel aan een infosessie van Fairtrade Belgium (1/2 dag).

Raadpleeg de Kalender van de infodagen

3. Charter

Het charter Fairtrade@campus, dat het concrete Fairtrade engagement van de schoolvastlegt, wordt door de rector of vicerector ondertekend. Daaruit blijkt dat het Fairtrade engagement expliciet gesteund wordt door de rectoraat.  

Tweejaarlijkse evolutie

De universiteiten en hogescholen verbindt zich ertoe om vooruitgang te boeken in haar Fairtrade engagement. Elke twee jaar moet de school deze evolutie kunnen aantonen met concreet bewijsmateriaal (aankoopbewijzen, communicaties etc.). Vooruitgang kan zich uitdrukken in extra volume, extra producten, extra gelegenheden waarbij Fairtrade producten geconsumeerd worden,

Communicatie over Fairtrade

De hogeschool of universiteit verzekert een interne sensibilisering rond Fairtrade consumptie op het werk. Er wordt ruchtbaarheid gegeven aan het Fairtrade engagement van de school door middel van communicatie-acties.

Integratie in een algemene duurzaamheidspolitiek

Fairtrade staat voor duurzame voeding in het algemeen en steunt dan ook de consumptie van lokale en biologische voedingsproducten in combinatie met Fairtrade producten. Voer een brede politiek van duurzame aankopen en neem jouw Fairtrade engagement op in een algemene keuze voor duurzame voeding.

Wist je trouwens dat in België bijna de helft van alle Fairtrade voedingsproducten ook Bio gecertificeerd zijn?

Fairtrade Impact meter
Impact Meter
Wat is de impact van uw Fairtrade koffieverbruik
Fairtrade producten
Fairtrade producten
Raadpleeg de Fairtrade productendatabank
Meer Fairtrade video's
Plus de vidéos Fairtrade